Bitka za znanje

16.10.2017 DRÄXLMAIER group donirao mBot robote za dve osnovne škole u Zrenjaninu

DRÄXLMAIER se pridružio akciji Fonda B92 koja za cilj ima da podstakne decu  osnovnoškolskog uzrasta da se bave zanimanjima budućnosti - robotikom, automatikom i programiranjem. Zahvaljujući donaciji naše kompanije, zrenjaninske osnovne škole "Vuk Karadžić" i "2. oktobar" dobile su po 5 mBot robota koji su jednostavni za sklapanje i programiranje i nude vrlo jednostavan ulazak u svet robotike, ali takođe omogućavaju i naprednije korišćenje. Program podrazumeva i obuku nastavnika za samostalan rad sa učenicima. Nastavnici su naučili kako da robota sastave, povežu, pokrenu i isprogramiraju. Poseban akcenat stavljen je i na kreativne načine koji mogu pomoći nastavnicima da zainteresuju što veći broj učenika, a naročito devojčica da se bave programiranjem.

Stvaranje modernog obrazovnog sistema
Programiranje je osnova svega, u razvijenim društvima već je postalo deo pismenosti u mnogim zanimanjima u kojima se ranije nije pojavljivalo, ali je deci često apstraktno i ne vide se odmah stvarni rezultati. Robotika daje brze i atraktivne rezultate kroz igru, a univerzalna je. Najbolji rezultati učenja dobijaju se kada se izbriše granica između učenja i igre. Razumevanje bazičnog programiranja, osim što je deo opismenjavanja za 21. vek, uči decu logičkom razmišljanju, podstiče njihovu kreativnost i što je najvažnije - izgrađuje njihovo samopouzdanje. "Svi znamo da danas tržište vapi za ljudima koji poznaju programiranje. Bitno je samo da se odlučite i započnete. Za učenike od petog do osmog razreda ovo je odličan način da se počne. Deca su vrlo lepo reagovala na robote i obradovala se novom nastavnom sredstvu. Odlučno su krenulia da pokreću robote i ispituju sve njihove mogućnosti. Pisanje programa u okruženju Scratch nije predstavljalo nikakav problem pošto smo ga radili prethodnih godina na časovim informatikei računarstva. Kretanje, praćenje linije, izbegavanje prepreka, led diode koje mogu da zasvetle kad se nešto uradi, zvučni signali (čak i komponovanje pesmica) - ideje su se gomilale, a roboti su spremno izvršavali programe.", kaže Vesna Marković, nastavnica informatike u osnovnoj školi "Vuk Karadžić".

 

 

Osnovne informacije

Ukratko o
DRÄXLMAIER Group

DRÄXLMAIER Group snabdeva vrhunske proizvođače automobila širom sveta kompleksnim kablovskim setovima, centralnim električnim i elektronskim komponentama, ekskluzivnim enterijerima i sistemima za skladištenje za električnu mobilnost. Kombinacija ključnih kompetencija u oblasti enterijera, električnih, elektronskih i skladišnih sistema, čini DRÄXLMAIER jedinstvenim u industriji. Kompanija time pokriva čitav lanac procesa, od početne ideje, preko razvoja i proizvodnog procesa, pa sve do precizne isporuke proizvoda na proizvodne linije vrhunskih proizvođača automobila. Kao izumitelj specifičnih kablovskih setova, DRÄXLMAIER Group razvija pionirsku tehnologiju kablovskih sistema, kao i električne i elektronske komponente, sve u okviru kompanije. Tu podrazumeva višenaponske i visokonaponske kablovske setove, sisteme za upravljanje baterijama i inteligentne distributere energije. Svojim rešenjem za niskonaponske i visokonaponske sisteme za skladištenje, DRÄXLMAIER radi na budućnosti mobilnosti bez emisija štetnih gasova Kao lider na tržištu sistema enterijera u premijum automobilima, DRÄXLMAIER Group snabdeva vrhunske proizvođače automobila ambijentalnim osvetljenjem, centralnim konzolama, panelima vrata i instrument panelima, kao i kompletnim modulima vrata i kokpita.

DRÄXLMAIER Group je međunarodni dobavljač automobila sa više od 65 lokacija u preko 20 zemalja. Osnovana u Nemačkoj 1958. godine, kompanija zapošljava oko 74.000 ljudi širom sveta. Za DRÄXLMAIER Group kao porodičnu kompaniju, odgovorno i dugoročno razmišljanje je uvek bila osnova za ekonomski uspeh. Stoga je suštinski element strategije da svoje poslovne i proizvodne procese, kao i svoje proizvode, osmisli na održiviji način i time poveća konkurentnost kompanije na dugoročnoj osnovi.

U 2022. godini, DRÄXLMAIER Group je ostvario prodaju od 5,1 milijardi eura. Klijenti ovog člana Top 100 automobilskih dobavljača su Audi, BMW, Jaguar, Land Rover, Maserati, Mercedes-Benz, MINI, Porsche i VW, kao i visoko inovativni kalifornijski proizvođači automobila.