Evropska noć istraživača u Zrenjaninu

27.09.2019 Radionice DRÄXLMAIER Group su privukle najveću pažnju posetilaca

DRÄXLMAIER Group Srbija se na 10. Evropskoj noći istraživača predstavio radionicom pod nazivom „Interaktivna Mehatronika“. Naši prezenteri su bili učenici iz Nemačke i učenici zrenjaninske Tehničke škole (smer Tehničar mehatronike), kao i osnovci učesnici našeg projekta "Kad porastem znaću šta ću". Svaka grupa je prezentovala vežbe koje su specifične za njihov uzrast, a ticale su se demonstriranja tema iz domena Tehničkih nauka.

Mehatronički uređaj za sortiranje - Uređaj je po uključenju automatski sortirao elemente koji su bili postavljeni u zamišljenom gravitacionom magacinu. Vežbu su zbog njene kompleksnosti demonstrirali učenici srednje Tehničke škole obrazovnog profila "Tehničar Mehatronike".

Automatizacija pneumatske prese - Ovu vežbu su prezentovala učenici osnovne škole, učesnici projekta "Kad porastem znaću šta ću". Kod njihove vežbe posetioci su po zadatoj šemi povezivali FESTO tajmere, cilindre, razvodnike. Po uspešnom povezivanju, usledio bi prigodan poklon.

Variobot - Mali robotići koji prate pokret ruke, u obliku malih insekata privukli su veliku pažnju posetilaca.

Lemljenje - Posetioci su takođe imali priliku da osete kako je to lemiti u Elektronici. Na štampanim pločama su ispisivali svoja imena, ili pravili razne oblike. Za ovu vežbu je bila neočekivano velika zaiteresovanost. Devojčice su pokazale svoju veštinu i iskoristile priliku da lemljenjem na pločama naprave zanimljive poklone za svoje drage osobe. Naravno, ovde smo vodili računa o i bezbednosti, pa su posetioci imali zaštitne naočare.

MakeBlock - Roboti koji se navode Smarfonom. Zadatak je bio da upravljate robotom do postolja na kom su bile DRÄXLMAIER olovke, DRÄXLMAIER loptice, privesci i potom robota usmerite da dođe kod vas. Deca su ono što su uhvatila robotskom rukom dobila i na poklon za kao uspomenu. Svi uzrasti su se okušali u ovoj radionice, a ispostavilo se da su mlađi bili veštiji od starijih.

Kahoot - On-line kviz znanja. Učesnici su imali priliku da interaktivno provere svoje znanje iz opšte kulture. Pitanja i ponuđeni odgovori su u realnom vremenu bili projektovani na platnu, a učesnici su putem Smartfona odgovarali na postavljena pitanja. Pobednici su bili nagrađeni prigodnim poklonima koje je kompanija pripremila za ovaj događaj.

Organizatori su objavili da je ovogodišnju Noć istraživača posetilo blizu 3.000 ljudi.
"Veoma mi je drago da su radionice DRÄXLMAIER Group privukle veliku pažnju mališana i da su im bile zanimljive. Želja nam je bila da praktičnim primerima deci približimo pojam Mehatronike. Posebno sam ponosan na naše najmlađe prezentere, učesnike projekta "Kad porastem znaću šta ću", jer su se, bez obzira na njihov mali broj godina (10 i 12), hrabro nosili sa izazovima javnog prezentovanja i starije od sebe naučili novim stvarima.", rekao je Leonardo Brenda, šef Odeljenja za profesionalno obrazovanje u DRÄXLMAIER-u u Zrenjaninu.

Osnovne informacije

Ukratko o
DRÄXLMAIER Group

DRÄXLMAIER Group snabdeva vrhunske proizvođače automobila širom sveta kompleksnim kablovskim setovima, centralnim električnim i elektronskim komponentama, ekskluzivnim enterijerima i sistemima za skladištenje za električnu mobilnost. Kombinacija ključnih kompetencija u oblasti enterijera, električnih, elektronskih i skladišnih sistema, čini DRÄXLMAIER jedinstvenim u industriji. Kompanija time pokriva čitav lanac procesa, od početne ideje, preko razvoja i proizvodnog procesa, pa sve do precizne isporuke proizvoda na proizvodne linije vrhunskih proizvođača automobila. Kao izumitelj specifičnih kablovskih setova, DRÄXLMAIER Group razvija pionirsku tehnologiju kablovskih sistema, kao i električne i elektronske komponente, sve u okviru kompanije. Tu podrazumeva višenaponske i visokonaponske kablovske setove, sisteme za upravljanje baterijama i inteligentne distributere energije. Svojim rešenjem za niskonaponske i visokonaponske sisteme za skladištenje, DRÄXLMAIER radi na budućnosti mobilnosti bez emisija štetnih gasova Kao lider na tržištu sistema enterijera u premijum automobilima, DRÄXLMAIER Group snabdeva vrhunske proizvođače automobila ambijentalnim osvetljenjem, centralnim konzolama, panelima vrata i instrument panelima, kao i kompletnim modulima vrata i kokpita.

DRÄXLMAIER Group je međunarodni dobavljač automobila sa više od 65 lokacija u preko 20 zemalja. Osnovana u Nemačkoj 1958. godine, kompanija zapošljava oko 74.000 ljudi širom sveta. Za DRÄXLMAIER Group kao porodičnu kompaniju, odgovorno i dugoročno razmišljanje je uvek bila osnova za ekonomski uspeh. Stoga je suštinski element strategije da svoje poslovne i proizvodne procese, kao i svoje proizvode, osmisli na održiviji način i time poveća konkurentnost kompanije na dugoročnoj osnovi.

U 2022. godini, DRÄXLMAIER Group je ostvario prodaju od 5,1 milijardi eura. Klijenti ovog člana Top 100 automobilskih dobavljača su Audi, BMW, Jaguar, Land Rover, Maserati, Mercedes-Benz, MINI, Porsche i VW, kao i visoko inovativni kalifornijski proizvođači automobila.